Fysiek contact met de buitenwereld

Bijna iedere computer staat met de buitenwereld in verbinding. Zonder deze verbinding kunnen we het wereld wijde web (www) niet op. Hier schuilt ook gelijk het gevaar. Net als bij uw woning zorgt u ook voor een fysieke beveiliging. Belangrijk is dat deze fysieke verbinding goed staat ingesteld en er een sterk wachtwoord is ingesteld.
Onderstaand leggen wij uit wat de functies van een router en een switch zijn.

SHAPE kan u helpen de meest optimale instelling(en) te realiseren


 

Routers

Een router is een apparaat dat twee of meer verschillende computernetwerken aan elkaar verbindt, bijvoorbeeld internet en een bedrijfsnetwerk, en pakketten data van het ene naar het andere netwerk verzendt. Een router kan gezien worden als een schakelapparaat voor datapakketten dat actief is op OSI-laag 3. Dit in tegenstelling tot een hub, die op laag 1 werkt en een switch, die opereert op OSI-laag 2.

Routers hebben direct contact met de buitenwereld en dienden daarom optimaal te zijn ingesteld om fysiek zoveel mogelijk aanvallen te voorkomen.

 

Switch

Een switch is een apparaat in de infrastructuur van computernetwerken dat tot doel heeft toestellen met elkaar te verbinden door het ontvangen, verwerken en doorzenden van ontvangen frames.

Switches zijn zelflerende: ze houden een administratie bij van de koppeling van poorten en adressen. In het geval van Ethernet zijn dit MAC-adressen, in de MAC-adressentabel, een associatieve tabel waarin er voor elk bekend MAC-adres een poort is geregistreerd.

Een netwerkframe geadresseerd aan een nieuw en onbekend adres komt langs een inkomende poort de switch binnen en wordt in eerste instantie via alle andere actieve poorten naar het netwerk verzonden. Immers, het is niet bekend waar de bestemming zich bevindt. Dit blijft zo voor dit MAC-adres zolang er geen frame ontvangen wordt met dit MAC-adres als afzender adres. Deze instellingen zijn van levensbelang voor  het feilloos laten verlopen van al uw berichten verkeer.